nieuws

Rotterdam overmoedig bij het uitvoeren van plannen

De gemeente Rotterdam is te overmoedig bij het uitvoeren van plannen en onderschat (financiële) risico’s te vaak. Dat is de conclusie van de Rekenkamer Rotterdam na het analyseren van tientallen onderzoeken die de onafhankelijke waakhond sinds 2009 heeft uitgevoerd. Dat meldt het NOS. Een van de problemen die vaak terugkomt, is slechte communicatie. Als meerdere afdelingen van de gemeente samen iets moeten regelen, praten ze vaak niet met elkaar. Soms hebben verschillende afdelingen tegenstrijdige belangen, waardoor uiteindelijk niets van de grond komt.

Bestuurlijke overmoed
Ook schrijft de waakhond dat er te weinig wordt geluisterd naar gewone mensen en dat de gemeente te veel gericht is op procedures en regels. Daardoor was er niet genoeg aandacht voor de mensen die de plannen moesten uitvoeren en voor de burgers.
De Rekenkamer Rotterdam stelt dat de gemeente vaak ambitieuze plannen heeft, maar door de ‘bestuurlijke overmoed’ worden de risico’s en problemen die daaraan verbonden zijn regelmatig genegeerd. Volgens de waakhond gebeurt dat zowel bij linkse als rechtse colleges. Daar komt nog eens bij dat de gemeente te weinig leert van zaken die mis zijn gegaan. Specifiek wordt het Schiekadeblok genoemd, dat uiteindelijk een miljoenenstrop werd.
De rekenkamer vindt dat Rotterdam bij grote plannen kritischer moet zijn voordat er beslissingen worden genomen. Signalen van ambtenaren, burgers en organisaties moeten serieuzer worden genomen, zo luidt het advies.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *