nieuws

Saskia Stuiveling overleden

Op 20 april 2017 is drs. S.J. (Saskia) Stuiveling (1945) overleden. Dat maakt de Algemene Rekenkamer op zijn website bekend. Stuiveling was lid van de Algemene Rekenkamer van 1984 tot 2015; de laatste 16 jaar als president van het instituut. Ze werd 71 jaar.

In 1999 werd Stuiveling de eerste vrouwelijke president van de Algemene Reken­kamer. Binnen de organisatie viel zij volgens de rekenkamer op door haar perfectio­nisme en haar oog voor detail, waarmee zij veel medewerkers inspireerde, anderen soms tot wanhoop bracht.

Van meet af aan heeft Stuiveling aandacht gehad voor het functioneren van de overheid en voor de verantwoordelijkheid van de overheid voor zwakkeren in de samenleving. Zij richtte de koers van de Algemene Rekenkamer op onderzoek naar het presteren van de publieke sector op de terreinen onderwijs, zorg en veiligheid. Onder haar leiding werd binnen de Algemene Rekenkamer een enorme expertise op deze terreinen opgebouwd.

Bij het afscheid van Stuiveling als president van de Algemene Rekenkamer in 2015 maakte minister-president Rutte de ‘Stuiveling Open Data Award’ bekend. Dit is een jaarlijkse prijs die vanaf 2016 uitgereikt wordt aan een publiek initiatief dat het gebruik van Open Data bevordert, inzichtelijk maakt of stimuleert.

Stuiveling had bijzondere aandacht voor alles wat te maken heeft met de moderne informatiesamenleving. Zij werd weleens de ‘Haagse profeet van de digitalisering’, genoemd. Zij waarschuwde voor het risico dat de overheid de boot van de digitalisering dreigt te missen. Als mensen hun informatie overal vandaan kunnen halen wordt transparantie van de overheid en de beschikbaarheid van alle data nog meer een dwingende eis.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *