nieuws

Schone grachten in Amsterdam

Amsterdam heeft de eerste Bubble Barrier, in het Westerdok. Het is een luchtbellenscherm dat klein, zwevend plastic uit het water van de Amsterdamse grachten haalt. Het kan daardoor niet meer naar de Noordzee stromen.

Plasticdeeltjes vind je overal terug in de natuur. Vissen eten het op en het komt ook terecht in ons drinkwater. Het is schadelijk voor dieren en het milieu en mogelijk ook voor mensen.

Dagelijks 3.500 kilo afval uit grachten
Met of zonder opzet belandt er veel afval in de grachten. Boten van Waternet scheppen daarom dagelijks zo’n 3.500 kilo afval uit het Amsterdamse water. Daar zit veel plastic bij, dat op of direct onder het wateroppervlak drijft. Jaarlijks komt dat neer 42.000 kilo plastic, vergelijkbaar met 2 miljoen plastic flesjes van 0,5 liter.

Dé oplossing voor kleiner plastic
Nu is er ook voor kleiner plastic (vanaf 1 millimeter) en dieper zwevend plastic een oplossing: de Bubble Barrier. Dit scherm werkt 24 uur per dag, 7 dagen per week. Hij hindert scheepvaart en vissen niet. Dit vernieuwende luchtbellenscherm is afgelopen jaren uitvoerig getest.

 

Onderzoek
Het opgevangen plastic afval wordt onderzocht: om hoeveel plastic gaat het, waar komt het vandaan en hoe gevaarlijk is het? En er loopt nu onderzoek naar het effect van de Bubble Barrier op nog kleinere stukjes plastic.

Opdrachtgevers
Opdrachtgevers van de Bubble Barrier zijn waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gemeente Amsterdam. Amsterdam heeft meer maatregelen genomen om vervuiling van de grachten en de uitstroom naar de zee en rivier te stoppen. Zo zijn op evenementen in de stad vanaf 2020 alleen nog herbruikbare plastic bekers en milieuvriendelijk afbreekbare confetti toegestaan. Ook koopt Amsterdam zelf geen wegwerpplastic meer in.

Meer informatie op website The Great Bubble Barrier.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *