nieuws

Stadsdorp Elsrijk daagt gemeente Amstelveen uit

Een concrete challenge van Stichting Stadsdorp Elsrijk , een bewonersinitiatief waar eigentijdse nabuurschap centraal staat, ligt klaar bij de gemeente Amstelveen. De stichting wil het welzijnswerk dichter bij de bewoners brengen en efficiënter uitvoeren. Stadsdorp Elsrijk heeft gebruik gemaakt van het zogenaamde Right to Challenge: het recht om uit te dagen.

Slimmer, beter en goedkoper
De Tweede Kamer had in 2014 in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning laten vastleggen dat inwoners gemeenten mogen uitdagen om (publieke) taken die onder regie van de gemeente vallen, zelf uit te voeren. De bewoners kunnen taken van overheden overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. De uitdagers krijgen onder bepaalde voorwaarden middelen en verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de leefbaarheid, het welzijn en de dienstverlening in hun buurt of wijk.
In samenspraak met raadsleden Suzanne Piet van de PvdA en Stieneke Kruijer van GroenLinks gaat het Stadsdorp dit uitdaagrecht opeisen. Zij vragen aan de gemeente om de Stichting de opdracht te geven de taken van  het sociaal werk in de wijk Elsrijk uit te voeren.

Opdrachtgeverschap
Stadsdorp Elsrijk denkt het sociaal werk in de wijk een hogere kwaliteit te geven dan in de huidige situatie, dat wil zeggen, meer in overeenstemming met de wensen en behoeften van bewoners. De bewoners behouden eigen regie, ook als ze hulp, ondersteuning of zorg nodig hebben. De stichting heeft de ambitie om de betrokkenheid bij de buurt en de buren te vergroten. Met dit plan wordt het Stadsdorp zelf opdrachtgever van de wijkcoach en de buurtbeheerder.
‘Men heeft naar soortgelijke projecten in andere steden en de ervaringen die daar opgedaan zijn, meegenomen. Binnenkort spreekt Hans Steenvoorden, bestuurslid van de stichting en initiatiefnemer van het Right to Challenge-plan, met de raadsleden uit de commissie Burger&Samenleving om deze challenge verduidelijken.

Leerzaam project
Zowel raadslid Kruijer als Piet zijn blij met deze uitdaging van Stadsdorp Elsrijk: ‘Het is goed dat er nu een plan ligt om een Right to Challenge te verwezenlijken in Amstelveen. De Stichting heeft heel veel werk verricht bij de voorbereiding van dit uitdaagrecht en met goede argumenten een concreet plan uitgewerkt. Men heeft gekeken naar soortgelijke projecten in andere steden en de ervaringen die daar opgedaan zijn meegenomen in het huidige ontwerp voor Stadsdorp Elsrijk. Wij zijn heel benieuwd hoe de challenge zich verder ontwikkelt. Voor raadsleden en gemeenteambtenaren is het een leerzaam project.  Inwoners van Amstelveen die overwegen bewoners- en buurtinitiatieven ook via een Right to Challenge te organiseren, al dan niet in samenwerking met raadsleden, kunnen ongetwijfeld te zijner tijd veel opsteken van de ervaring van Elsrijk.’

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *