Tekst Bas Nieuwenhuijsen
Beeld Shutterstock
Je eerste stappen als ambtenaar kunnen spannend en uitdagend zijn. Waar kun je terecht met vragen? Wie helpt je bij lastige keuzes? Veel jonge ambtenaren missen een mentor die hen ondersteunt. MentorConnector brengt daar verandering in. Dit initiatief koppelt starters aan ervaren mentoren die hun weg al hebben gevonden binnen de overheid. Zo krijgen jonge ambtenaren de kans om te groeien, zelfverzekerder te worden en hun talenten optimaal te benutten. Niet alleen zij, maar ook de mentoren en gemeenten plukken hier de vruchten van.
Je eerste stappen als ambtenaar kunnen spannend zijn. Waar kun je terecht met je vragen? Wie helpt je bij lastige keuzes. MentorConnector brengt daar verandering in. Dit initiatief koppelt starters aan mentoren die hen helpen groeien, uitdagingen aangaan en hun plek vinden binnen de overheid. Niet alleen de mentees profiteren, ook de mentoren en gemeenten plukken de vruchten.
‘Ik heb vijftig jonge ambtenaren geïnterviewd over hun werkbeleving,’ vertelt Rebecca Heye, oprichter van MentorConnector, in antwoord op de vraag hoe ze op het idee voor MentorConnector kwam. ‘Daaruit kwam naar voren dat ze behoefte hadden aan begeleiding, maar dat die vaak ontbreekt.’ In 2023 ontwikkelde ze MentorConnector om in die behoefte te voorzien. Zeer kort samengevat: jonge ambtenaren die een begeleider zoeken, krijgen een intakegesprek. Op basis daarvan stelt MentorConnector drie mentoren voor. De jonge ambtenaar maakt een keuze en ze gaan samen aan de slag. Heye: ‘Normaal betekent dat een jaar lang eens in de zes tot acht weken een gesprek.’
Koffieautomaat
In 2023 benaderde ze Leon Busschops, gemeentesecretaris in Tiel, die meteen enthousiast was over het idee. Heye: ‘Ik ben ook ooit een jonge ambtenaar geweest en dat was toch anders dan ik van tevoren had gedacht. Gelukkig had ik een ervaren collega met wie ik bij de koffieautomaat kon praten, hij was een soort mentor voor mij bij wie ik kwetsbaar kon zijn. We hebben nog altijd contact, ik gun dat iedereen.’
Tiel omarmde MentorConnector en Busschops meldde zich aan als mentor. Dat deed Marinus de Bruijn, afdelingshoofd P&O bij de gemeente Oss, ook. ‘Je kennis en ervaring inzetten en leren van jongeren is fijn,’ zegt hij, ‘dat heb ik zelf vroeger gemist.’ Inmiddels hebben ze allebei een jaar lang een jongere “mentee” begeleid. Busschops werd gekoppeld aan Anne Willems, junior projectleider bij de gemeente Oss, en De Bruijn aan Sharon Lap, kwaliteitsmedewerker Inkoop, Subsidies & Werkprocessen in Tiel.
*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken 56: Generaties in het openbaar bestuur Lees hier verder