nieuws

Taalexperts moeten overheidscommunicatie begrijpelijk maken

Het kabinet wil extra taalexperts inzetten om teksten van de overheid aan burgers begrijpelijker te maken. Volgend jaar moeten minstens duizend overheidsteksten door hen zijn verbeterd. De extra inzet is onderdeel van een campagne die het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) vorig jaar is gestart. Ook de website Direct Duidelijk hoort bij de campagne, met schrijftips, voorbeeldbrieven en controlelijstjes.

Om overheidscommunicatie te verbeteren stuurt staatssecretaris Knops van BZK  de nieuw opgerichte Direct Duidelijk Brigade het land in om ambtenaren te helpen bij het verbeteren en begrijpelijker maken van teksten. Knops: ‘Wij doen al veel, maar het is nog niet genoeg. De Direct Duidelijk Brigade gaat medewerkers van overheidsorganisaties zoals gemeentes en provincies helpen bij het begrijpelijk maken van teksten. Wij willen ervoor zorgen dat mensen mee kunnen doen en direct snappen waar brieven van de overheid over gaan.’

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Mooi dat het kabinet hier aandacht aan geeft. Als jaren vragen de Doven erkening van hen moedertaal waarmee ze opgroeien en daarnaast gedwongen worden niet te communiceren in gebarentaal maar in gesproken taal wat ze niet horen.
    In Amerika en vele andere landen hebben de gebarentaal als volledige taal erkent en de Nederlandse politici stellen nog steeds de erkenning voor zich uit terwijkl men daar al meer dan 10 jaar mee bezig is. Zijn ze bang om met Doven te communceren? Onbegrip wekt angst op. Veel horenden zijn angstig om met Doven om te gaan. Doven zijn ook geqwoon Nederlandse burgers en mogen ze hun modertaal de gebarentaal gebruiken?