nieuws

Taskforce Herijking Grondstoffen presenteert advies

Overheden en bedrijven lopen in het circulair inzetten van producten en materialen tegen afvalwet- en regelgeving aan. De huidige wet- en regelgeving is gericht op een lineaire economie die uitgaat van producten en afvalstromen. Dit was aanleiding voor de Taskforce Herijking Grondstoffen, onder leiding van oud minister Winnie Sorgdrager, om in augustus 2018 aan de slag te gaan met de opdracht: breng advies uit over hoe de belemmeringen weg te nemen die door overheden en bedrijven worden ervaren in afvalwet- en regelgeving en de uitvoering daarvan, bij het streven naar een circulaire economie. Het advies is gisteren gepresenteerd.

Belangrijke constatering van de Taskforce is dat belemmeringen voor slechts een deel in de wet- en regelgeving zitten. Het grootste deel van de belemmeringen zit in de uitvoering hiervan. Regels worden vaak niet eenduidig geïnterpreteerd en experimenteren met nieuwe productieprocessen blijkt soms lastig. De Taskforce constateert dat initiatieven hierdoor kleinschalig blijven, terwijl het nu tijd is voor meer omvangrijkere innovatieve processen.

De taskforce bestond uit vertegenwoordigers van de Inspectie Leefomgeving en Transport, VNO-NCW, Omgevingsdienst, Provincie Noord-Holland en de Unie van Waterschappen. Daarnaast hebben brancheorganisaties, bedrijven, omgevingsdiensten, provincies, waterschappen, gemeenten, ziekenhuis UMC en verschillende ministeries inbreng geleverd.

Lees hier het rapport, de bijlage en de kamerbrief.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *