nieuws

Telsoftware verkiezingen nog steeds niet op orde

In opdracht van de Kiesraad deed Fox-IT onderzoek naar de beveiliging van de telsoftware die gebruikt wordt tijdens de verkiezingen. Die is – ook na aanpassingen – nog steeds kwetsbaar, aldus het beveiligingsbedrijf. 

Fox-it onderzocht de software die wordt gebruikt voor de optelling van de stemtotalen en de zetelverdeling, op basis van de op papier uitgebrachte en handmatig getelde stemmen in de stemlokalen. Het bedrijf constateert kwetsbaarheden in deze software, maar geeft in het rapport ook aan dat de kans op manipulatie van de verkiezingsuitslag klein is. Er worden namelijk nog allerlei andere veiligheidsmaatregelen genomen.

Nieuwe software
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft de Kamer donderdag laten weten dat ‘de betrouwbaarheid van de uitslag van de verkiezingen gewaarborgd’ is. Ze schrijft in haar Kamerbrief dat de aanbesteding van nieuwe software dit jaar moet starten en dat het ‘de planning’ is om deze in 2021 in gebruik te nemen.

Transparantie
De Kiesraad benadrukt dat bij de komende verkiezingen gemeenten de processen-verbaal met de handmatig  berekende uitslagen van de stembureaus direct online zetten. Zo kan iedere Nederlander desgewenst controleren of de optellingen kloppen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *