nieuws

Kabinet reserveert 300 miljoen om CO2 terug te dringen

Het kabinet investeert dit jaar 300 miljoen euro in een reeks maatregelen die helpen bij de CO2-uitstoot in Nederland in 2030 terug te dringen met 49 procent. Het gaat hierbij om projecten voor het aardgasvrij maken van bestaande woonwijken, geothermie en CO2-vermindering in de landbouw en industrie.

Dit jaar investeert het kabinet 90 miljoen euro in de start van een programma voor het aardgasvrij maken van bestaande woonwijken. Het gaat in 2018 onder meer om een aantal wijken in Groningen. De ervaringen met de eerste woonwijken zullen worden gebruikt zodat in 2021 jaarlijks 30.000 tot 50.000 bestaande woningen in Nederland van het aardgas kunnen worden afgesloten. 

Het kabinet maakt ook ruim 30 miljoen euro vrij voor innovaties die bijdragen aan CO2-reductie in de glastuinbouw en het terugdringen van uitstoot in de veehouderij. In de industrie komt budget beschikbaar om plannen voor verminderingen van CO2-uitstoot te versnellen.

 In de transportsector wordt 15 miljoen euro geïnvesteerd in de introductie van bussen, trucks en bedrijfswagens die op waterstof rijden. Ook worden er in 2018 zeven waterstof-tankstations gebouwd. Verder komt er geld beschikbaar voor proeven met klimaatneutraal, circulair inkopen door de overheid. In totaal gaat 12 miljoen euro naar de circulaire economie.

  Budget per ministerie

Departement

Budget

Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

95

Economische Zaken en Klimaat

113

Infrastructuur en Waterstaat

38,5

Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

44,5

Volksgezondheid, Welzijn en Sport

5

Organisatiekosten Klimaatakkoord

4

Totaal

300

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *