nieuws

Utrecht experimenteert met bijstandsregels

Utrecht gaat experimenteren met de bijstandsregels. In samenwerking met de Universiteit Utrecht en een groep bijstandsgerechtigden gaat de gemeente onderzoek doen of mensen in de bijstand beter of anders kunnen worden geholpen. Zo wil Utrecht zien of mensen door een andere aanpak sneller werk vinden of meer meedoen in de samenleving. Ook wordt gekeken of die aanpak effect heeft op de gezondheid van de deelnemers en op eventuele schulden. En hoe tevreden de deelnemers zijn met hun eigen situatie.

Er komen verschillende onderzoeksgroepen. Iedere groep krijgt een andere aanpak. De resultaten van de groepen worden na afloop van het onderzoek met elkaar vergeleken. De vier groepen zijn:

 • Zelf in actie
  De deelnemer bepaalt zelf hoe hij op zoek gaat naar werk, vrijwilligerswerk of andere activiteiten. Hij hoeft niet verplicht te solliciteren of verplicht mee te doen aan activiteiten die de gemeente organiseert.
 • Met extra hulp in actie
  De deelnemer krijgt extra hulp en begeleiding van de gemeente.
 • Werken loont
  Als u werkt naast uw bijstandsuitkering, mag u meer geld houden. U mag 50 procent van uw inkomsten houden tot maximaal 202 euro gedurende de hele onderzoeksperiode.
 • Meten wat werkt
  Voor de deelnemer blijven de regels hetzelfde. Zo kunnen de resultaten met die van de andere groepen goed worden vergeleken. Omdat er voor de deelnemers in deze groep niets verandert, krijgen ze als dank een cadeaubon van 40 euro aan het einde van het onderzoek.

Het onderzoek duurt 1,5 jaar, van juni 2018 tot oktober 2019.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *