nieuws

Voedsel­verbindings­plekken

Tekst Dave Schut
Beeld Shutterstock

Door heel Nederland duiken zogeheten voedselverbindings­plekken op. De initiatiefnemers willen het contact met ons eten herstellen. Liane Lankreijer en Emina Zorlak zijn de aanjagers.

In het kennisplatform Stadslandbouw, ondersteund door DuurzaamDoor, zitten partijen bij elkaar die de verschillende facetten van stadslandbouw verder willen brengen. Twee van deze facetten zijn voedselverbindingsplekken en voedselraden. Liane Lankreijer, deelnemer van de Participatietafel Voedseltransitie (PTV), legt uit wat voedselverbindingsplekken zijn. ‘Het zijn alle plekken in een stad waar contact met voedsel wordt gemaakt. Van een aanschuiftafel en samen koken tot een buurttuin en alles daartussenin. Wij noemen dat liever voedselverbindingsplekken.’ Ook Emina Zorlak is PTV-deelnemer. Daarnaast maakt ze kookprogramma’s voor Omroep MAX en RTL en is ze oprichter van Voedselraad Utrecht. ‘Eten is met alle thema’s in het leven verbonden,’ vertelt ze. ‘Niet alleen landbouw, maar bijvoorbeeld ook gezondheid, circulaire economie en stadsinrichting. Voedsel is de grote verbindende factor.’

Verbouwen

Een tijdje terug heeft Zorlak iets gelezen wat ze sindsdien aan iedereen vertelt, zegt ze lachend. ‘Het woord cultuur, oftewel beschaving, is afgeleid van het Latijnse woord cultiveren. Oftewel verbouwen. Hoe we voedsel verbouwen en eten, heeft lange tijd onze beschaving gevormd. Nu is er helaas meer afstand. De cultuur verarmt. Dat zien we bijvoorbeeld aan het milieu, aan de gezondheid van mensen. Als we de verbinding met eten weer versterken, kunnen we veel van die problemen aanpakken.’

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken special: DuurzaamDoor Lees hier verder

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *