nieuws

Waarom de overheid risico’s moet omarmen

Tekst Bas Nieuwenhuijsen
Beeld Pexel

Jonge ambtenaren barsten van de ideeën, maar botsen vaak op een systeem dat vooral risico’s wil vermijden. ‘In discussies krijgen ze vaak “ja, maar” te horen, en innovatieve voorstellen worden al snel afgeschoten,’ zegt consultant Dave Kiwi, partner bij adviesbureau Eraneos. ‘We moeten risico’s niet wegduwen, maar omarmen en leren denken in paradoxen.’

Dave Kiwi omschrijft zichzelf als een man van de praktijk, en dat is hij ook, met jarenlange ervaring in de IT en het adviseren van overheden zoals gemeenten. Tegelijkertijd heeft hij een academische achtergrond en promoveerde hij op innovatie in de publieke sector. ‘De behoefte aan innovatie is groot,’ zegt hij, ‘zeker met de grote veranderingen die nieuwe oplossingen vereisen.’

Voor overheden speelt legitimiteit daarin een belangrijke rol. Kiwi: ‘Maar dat begrip is complex. Het gaat niet alleen om het voldoen aan wetten en regels, maar ook om cognitieve en normatieve legitimiteit, doelmatigheid en rechtvaardigheid. Denk aan de toeslagenaffaire: pragmatische oplossingen voelen voor veel mensen als de meest legitieme route, ook al sluiten ze niet altijd aan bij de vastgestelde regels. Dat maakt innovatie binnen de publieke sector ingewikkeld, want je kunt nooit aan alle verwachtingen tegelijk voldoen. Er is vaak een trade-off: kies je voor maatwerk of efficiëntie? Die spanning creëert een paradox.

Eendaagse masterclass 'Samenspraak & Tegenspraak’
Krijg praktische handvatten voor het creëren van constructieve dialogen en het versterken van samenwerking tussen beleid en uitvoering. 
Kies de datum die het beste bij u past. De eendaagse masterclass 'Samenspraak & Tegenspraak' wordt op twee verschillende data aangeboden, zodat u een keuze kunt maken die aansluit bij uw agenda:
Datum 1: 10 april 2025
Datum 2: 14 oktober 2025
Schrijf u vandaag nog in voor de datum die voor u het meest geschikt is. Meer informatie en inschrijven.

Let op: het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken 56: Generaties in het openbaar bestuur Lees hier verder

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *