nieuws

Wereldwijde ongelijkheid

Sinds een decennia of drie vindt de grootste herverdeling plaats van welvaart sinds de Industriële Revolutie. De absolute winnaars in de wereld zijn de superrijken, zegt econoom Branko Milanovic in Wereldwijde ongelijkheid; welvaart in de 21e eeuw. Maar ook de middenklasse van de opkomende economieën in Azië. De arbeiders- en vooral ook middenklasse van de ontwikkelde landen is de pineut achter en voelt zich bedreigd, een belangrijke drijfveer achter de recente opmars van populistische partijen en politici.

Branko Milanovic is een van de meest besproken economen van dit moment. Hij ziet de verklaring voor de huidige instabiliteit in enerzijds de groei van welvaartsongelijkheid op nationaal niveau en anderzijds de afname van deze ongelijkheid op wereldwijde schaal.

Wereldwijde ongelijkheid is een aanrader voor iedereen die wil begrijpen hoe we ervoor staan en waar we op afstevenen en welke koersveranderingen nodig zijn om het noodlot af te wenden.

Branko Milanovic, Wereldwijde ongelijkheid; welvaart in de 21 eeuw, ISBN 9789000355389, Unieboek Uitgeverij het Spectrum, Houten 2017.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *