nieuws

Ministerspost of wanbeleid: waarom stappen wethouders op?

In 2017 zijn maar liefst veertig wethouders overgestapt naar een andere baan. Zeventien van hen zijn in 2017 burgemeester geworden. Ook vonden elf van hen een andere politieke werkkring. Twee daarvan – Kajsa Ollongren, zie foto, en Hugo de Jonge – werden minister.  Nog eens elf vonden een baan in het bedrijfsleven of in de non-profitsector. Dit blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2017 dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door DeCollegetafel.

Baanzekerheid is voor wethouders geen vanzelfsprekendheid. In het afgelopen jaar gingen 195 van hen tijdelijk of definitief van hun plek, zo blijkt uit Wethoudersonderzoek 2017 . Een politieke vertrouwensbreuk was daarvoor de belangrijkste oorzaak: 75 daarvan gingen om een politieke reden tijdelijk of definitief onderuit.  Voor maar liefst 47 wethouders eindigde het wethouderschap vanwege de herindeling van hun gemeente.

De belangrijkste reden voor een politieke valpartij was in 2017 opnieuw – evenals in de voorgaande jaren – een breuk in de coalitie, vaak als gevolg van verstoorde onderlinge verhoudingen, of bijvoorbeeld door conflicten over herindelingsplannen. Voor 28 wethouders eindigde daardoor het wethouderschap tijdelijk of definitief. Spraakmakende coalitiebreuken vonden er plaats in IJsselstein (tot twee keer toe viel er een college over de falende regionale samenwerking met Montfoort), Bladel (over de inkrimping van de veestapel), Landgraaf en Brunssum (in beide Zuid-Limburgse gemeenten over plannen tot herindeling).

Volgens het Wethoudersonderzoek 2017 zijn twee andere belangrijke factoren, die in beide gevallen meer dan een tiental wethouders de kop kostte, een falende bestuursstijl (met opvallende voorbeelden in Rotterdam, Haaksbergen, Hilversum en Kampen) en het verantwoordelijkheid nemen of worden gehouden voor financiële tekorten (spraakmakende voorbeelden in Deventer, Hollands Kroon en Molenwaard). Uit de hand gelopen kosten voor de nieuwe taken in de zorg (sociaal domein) kostten in 2017 wethouders in twee Limburgse gemeenten, Bergen (Lb.) en Venlo, de politieke kop.

Meer informatie over het opstappen van wethouders

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *