nieuws

Gronings gas stelt minister Wiebes (EZ) voor problemen

De winning van Gronings gas moet terug van 21,6 naar 12 miljard kuub per jaar. Dat adviseert het Staatstoezicht van de Mijnen aan minister Wiebes van Economische Zaken. De verlaging is noodzakelijk om aardbevingen tegen te gaan en de veiligheid van de Groningers te garanderen, maar stelt Wiebes voor grote problemen. Volgens de Gasunie is de ondergrens voor dit jaar 19,5 miljard kuub.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Wiebes dat ‘met een dergelijke daling van de productie naar huidige inzichten niet meer kan worden voldaan aan de gasvraag van huishoudens en bedrijven in binnen- en buitenland.’ Hij zegt toe te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de vraag naar Gronings gas verder af te bouwen. Zodra dat onderzoek – naar verwachting eind maart – is afgerond, zal het kabinet een besluit nemen over het al dan niet verder dichtdraaien van de gaskraan.

Wilt u meer weten over de energietransitie? Lees dan het e-zine De groene overheid: koersen op klimaatneutraal, dat Publiek Denken onlangs uitgaf. Onderwerpen die in de e-zine aan bod komen zijn: de Green Deal Aardgasvrije Wijken, elektrisch rijden, City Deal Deventer Woningabonnement, het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie, Energieprestatiecontracten, Zeelands circulaire economie, duurzame koplopers Rabobank en PGGM, enzovoort.

Op 14 juni aanstaande organiseert Publiek Denken een dialoogtafel Groene overheid. Interesse? U kunt zich hier aanmelden.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *