nieuws

Wiv in beeld

In 2017 tapte de AIVD 3205 keer. Dat hebben de ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie bekendgemaakt. In de tapstatistieken zijn de volgende bijzondere bevoegdheden meegenomen: het plaatsen van een telefoontap, het plaatsen van een internettap en het plaatsen van microfoons. Al deze bevoegdheden vallen onder artikel 25 van de Wiv 2002. Het kan voorkomen dat een target van de diensten op meerdere apparaten wordt afgeluisterd. Die worden afzonderlijk meegeteld.

De tapstatistieken zijn gepubliceerd na een verzoek van de organisatie Bits of Freedom. Aanvankelijk wilde de AIVD deze cijfers niet geven, omdat daarmee inzicht wordt gegeven in de werkwijze van de dienst. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en minister Bijleveld van Defensie hebben na heroverweging van de operationele risico’s, besloten om de tapstatistieken van de AIVD en de MIVD openbaar te maken.

De bekendmaking komt op een saillant moment. Volgende week vindt het raadgevend referendum plaats over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de sleepwet genoemd. Uit onderzoek dat het AVROTROS-programma EenVandaag eind februari uitvoerde blijkt dat 48 procent  van de mensen die aangeeft (waarschijnlijk) te gaan stemmen, voor de wet is. Een derde (32 procent) is tegen.  Een vijfde (20 procent) van de mensen die gaan stemmen twijfelt nog.

Bent u een van die twijfelaars of wilt u meer weten over de Wiv, het Algemeen Dagblad en de Volkskrant hebben de feiten nog eens op een rijtje gezet.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *