nieuws Bestuurskracht

Aantal topvrouwen in organisaties neemt toe

Tussen 2018 en 2020 is het aandeel topvrouwen in beursgenoteerde en andere grote bedrijven toegenomen. Dit gold vooral voor de raden van bestuur van de beursgenoteerde bedrijven, daar is het percentage vrouwen gestegen van 8 in 2019 naar 12 in 2020. Ook het aandeel van vrouwen in de raden van bestuur van sociaaleconomische organisaties (onder andere  UWV, pensioenfondsen) is van 2018-2020 flink gestegen, namelijk van 25 procent naar 36 procent.

In de subtop van grote bedrijven was eveneens sprake van een significante stijging, namelijk van 22 procent naar 28 procent. In de raden van commissarissen bleef het aandeel vrouwen min of meer gelijk. Ook in de top en subtop van zorg en welzijn en maatschappelijke organisaties was er van 2018 tot 2020 geen stijging van het aandeel topvrouwen, maar daar ligt het aandeel vrouwelijke bestuurders al op een relatief hoog niveau (rond 40 procent).

Een en ander blijkt uit de Emancipatiemonitor van het SCP en het CBS. Deze monitor komt eens per twee jaar uit en bevat de meest recente gegevens over thema’s die in het landelijk emancipatiebeleid centraal staan. De laatste editie verscheen in 2020.

Aan de geschiktheid van vrouwen voor topfuncties wordt in Nederland niet getwijfeld, aldus de monitor: het overgrote deel van de bevolking (rond 90 procent) vindt vrouwen en mannen even geschikt. Over concrete maatregelen om meer vrouwen in de top te krijgen, denken burgers wisselend. Een grote minderheid van de vrouwen (40 procent) en een kwart van de mannen is het eens met de (vermoedelijke) toekomstige quotumregeling. Deze houdt in dat de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven, waarschijnlijk vanaf 2021, voor minstens een derde uit vrouwen dient te bestaan. Slaagt een bedrijf er niet in een vrouw voor een vacature in de raad van commissarissen te benoemen, dan wordt er niemand benoemd.

Meer steun voor de quotumregeling is er bij grote bedrijven zelf. De helft van de grote bedrijven vindt de toekomstige quotumregeling een goede zaak, de meeste anderen zien zowel voor- als nadelen. Mochten deze bedrijven onder de quotumregeling gaan vallen (wat alleen geldt voor de beursgenoteerde bedrijven), dan denkt 30 procent dat het zal lukken het quotum in de komende jaren te gaan halen en 35 procent geeft aan dat al gehaald te hebben. De overige bedrijven (35 procent) schatten in dat dat lastig zal worden.

In 2019 adviseerde de Sociaal-Economische Raad om een verplichtend ‘ingroeiquotum’ in te voeren voor vrouwen in de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. Op 11 februari 2021 stemde de Tweede Kamer in met de invoering van een quotum; dit voorstel wordt na het zomerreces behandeld in de Eerste Kamer.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *