nieuws Bestuurskracht

Actieagenda Wonen voor het nieuwe kabinet

Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, heeft samen met organisaties op het gebied van wonen, bouwen, zorg en welzijn een Actieagenda Wonen opgesteld. Het nieuwe kabinet zal de portemonnee moeten trekken, zoveel is duidelijk. Maar eerst zal er iets moeten worden gedaan om het wederzijds wantrouwen tussen inwoners en overheid weg te nemen.

Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, kan er kort over zijn: ‘De problemen in achterstandswijken zijn groot en urgent. Het gaat om kwetsbare mensen, zoals arbeidsmigranten, daklozen en mensen met psychische klachten. We zullen flink in die wijken moeten investeren, met nieuwbouw, duurzaamheid, leefbaarheid en betaalbaarheid als belangrijkste punten.’

Op de Actieagenda Wonen, die gericht is aan het nieuwe kabinet, worden dan ook voor de komende 10 jaar prioriteiten benoemd, zoals wijkbeheer, verbetering van bestaande woningen, nieuwbouw van een miljoen woningen en aandacht voor de samenstelling van de bevolking in kwetsbare wijken. Van Rijn: ‘Er is een betere mix nodig, de concentratie van kwetsbare groepen neemt al jaren toe.’ Dat is volgens hem deels te wijten aan de demografische dynamiek in Nederland. Daarnaast geldt dat er veel op het bordje van de gemeente ligt: veel vraagstukken in het sociale domein vragen veel samenwerking tussen wonen, zorg, welzijn en veiligheid.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken 25: LeefomgevingLees hier verder

Beeld: John Voermans

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *