nieuws Bestuurskracht

Adviezen om balans tussen politiek en uitvoering te herstellen

Om uitvoeringsinstanties in staat te stellen burgers goed te (blijven) bedienen, moet onder meer bestaande complexe wet- en regelgeving worden vereenvoudigd en het regeerakkoord voor vaststelling worden getoetst op uitvoerbaarheid. Dat stelt ABD TOPConsult in het rapport van het traject ‘Werk aan uitvoering’.

Uitvoeringsinstanties moeten waarmaken wat de politiek belooft, staat te lezen in het rapport. Nu sluiten belofte en uitvoeringspraktijk lang niet altijd op elkaar aan.

ABD TOPConsult biedt zes handelingsperspectieven voor een goede balans tussen wat de politiek belooft en wat uitvoeringsorganisaties kunnen waarmaken. Zo moeten burgers kunnen rekenen op een deskundige en toegankelijke overheid, zowel fysiek als digitaal. Het liefst in begrijpelijke taal en eenvoudige procedures. Waar nodig met dienstverlening op maat. Dit vraagt ook om een verbetering van de digitale infrastructuur.

Daarnaast moet worden toegewerkt naar reductie van hoeveelheid, complexiteit en gedetailleerdheid van wet- en regelgeving. Ook moet meer tijd worden vrijgemaakt voor de uitvoerbaarheid van nieuw beleid, wet- en regelgeving. Het is wenselijk om meer aandacht te besteden aan de uitvoerbaarheid in wetsvoorbereiding en het parlementaire proces. Hetzelfde geldt voor een uitvoeringstoets op het regeerakkoord.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *