nieuws Bestuurskracht

Ambtenaren willen transparanter zijn

Ambtenaren kunnen dingen beter doen, meer openheid bieden, meer vertellen wat ze doen en meer lange lijnen bewaken. Dat zegt topambtenaar Mark Frequin in de Volkskrant van 11 mei.

Volgens Frequin, die als buitengewoon adviseur bij de Algemene Bestuursdienst onderzoek doet naar publiek leiderschap, is de drive er bij ambtenaren om zaken anders aan te pakken. Maar een discussie over andere bestuurscultuur hoort volgens hem vooral in de politieke arena thuis.

Ambtenaren moeten zich meer verantwoorden, aldus Frequin, ook richting hun omgeving. ‘Dat kan moeilijk zijn, omdat je niet weet wat er met informatie wordt gedaan, maar als je alles onder controle wilt houden, creëer je een enorme spanning.’ De media maken het ambtenaren soms moeilijk om transparant te zijn, zegt hij. Journalisten zijn niet op zoek naar hoe een organisatie in elkaar zit. Ze willen weten waar de fout zit, the bug in the system. Dat nodigt niet heel erg uit […] We moeten kunnen vertellen wat we hebben gedaan, maar als de vraag is ‘whodunnit?’ en iedereen is een potentiële verdachte dan is het verklaarbaar dat mensen bij de overheid voorzichtig worden[…]  mensen zijn bang om de schuld te krijgen, terwijl iedere organisatie fouten moet kunnen maken. Anders leer je niet.’

Lees de laatste column van Mark Frequin met als titel Streven transparantie heel doorzichtig in de laatste editie van Publiek Denken.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *