nieuws Bestuurskracht

Armoede kan afnemen, maar kost geld en werkgelegenheid

Gerichte maatregelen om armoede in Nederland te verminderen zijn mogelijk, maar kosten geld en vaak ook banen. Dat blijkt uit het onderzoek Kansrijk Armoedebeleid van het CPB en het SCP.

Armoede in Nederland kan bijvoorbeeld met 60 procent afnemen door invoering van een basisinkomen. Wel kost dit veel geld en zal het arbeidsaanbod sterk afnemen door deze maatregel. De introductie van negatieve inkomstenbelasting en aanpassingen in bestaand beleid, zoals in de hoogte van de bijstand, leiden tot beperkte armoedevermindering, maar ook tot minder kosten en minder werkgelegenheidsverlies.

Op langere termijn kan armoedebestrijding plaatsvinden door te investeren in opleiding, gezondheid en de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Deze elementen komen onder druk te staan als een gezin in armoede leeft.

Naar verwachting neemt armoede in Nederland de komende jaren toe met ruim een kwart. Dit komt met name door de verlaging van de bijstand tot en met 2035. Als deze jaarlijkse verlaging zou worden teruggedraaid, dan neemt de toekomstige kans op armoede voor personen in de bijstand met bijna de helft af, maar ook de prikkel om te werken neemt af, stellen het CPB en het SCP.

Lees hier het onderzoek ‘Kansrijk Armoedebeleid’

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *