nieuws Bestuurskracht

Auditdienst Rijk onderzoekt Inspectie Justitie en Veiligheid

Onafhankelijk toezichthouder Auditdienst Rijk gaat onderzoeken of de Inspectie Justitie en Veiligheid onder druk van topambtenaren gevoelige onderzoeksresultaten heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Dat meldt NRC.

Er moet worden vastgesteld of er sprake is geweest van ‘interventies die hebben geleid tot veranderde strekking van de conclusies in de rapporten’, blijkt uit een Kamerbrief van minister Grapperhaus. Recent lieten medewerkers hun onvrede blijken over mogelijke ongewenste beïnvloeding van rapporten.

Vorige maand bleek dat zeven medewerkers van de Inspectie voor Justitie en Veiligheid in 2017 klachten indienden over een cultuur van “ongelijke beïnvloeding” van onderzoeken, maar dat deze klachten vervolgens niet werden afgehandeld. Bronnen van het AD beweerden dat dit gebeurde onder druk van topambtenaren die onderzoeksresultaten lieten aanpassen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Onderzoekers in dit soort wetenschappen werken doorgaans naar een door hun zelf gewenste uitkomst toe of naar de uitkomst die de opdrachtgever wenst of de uitkomst waarvan ze denken dat de opdrachtgever die wel zal wensen. Mensen die aan of met deze onderzoeken werken zijn mensen die dit nu eenmaal als een gegeven beschouwen.
    Mensen die daar kritisch op zijn verlaten dit milieu of ze zijn ernstig gefrustreerd of krijgen een burn-out.