nieuws Bestuurskracht

Autoriteit Persoonsgegevens wil extra budget

Voor verantwoorde economische groei en verdere digitalisering is groei van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) noodzakelijk. Dat schrijft de organisatie zelf in een position paper gericht aan informateur Mariëtte Hamer.

Volgens de AP kan Nederland – als de AP groeit – een voortrekkersrol vervullen op het gebied van digitalisering en innovatie. Burgers en bedrijven kunnen zich dan veilig online bewegen en ook zorgt het ervoor dat zij vertrouwen blijven houden in de overheid. Om dit mogelijk te maken zal het budget van de AP moeten groeien van 24,6 miljoen euro in 2021 naar een structurele financiering van honderd miljoen euro per jaar.

De AP schrijft in haar position paper dat ze momenteel onvoldoende capaciteit en middelen heeft om burgers en bedrijven te helpen bij privacyklachten. De AP kampt met verschillende knelpunten in de organisatie, zoals dat ze onvoldoende voorlichting kan geven aan burgers en bedrijven over privacywetgeving. Ook kampt de organisatie met grote werkachterstanden. Mensen moeten gemiddeld zes maanden wachten voordat de AP hun klacht in behandeling kan nemen en eind 2020 lagen er nog bijna 10.000 klachten op de plank.

Recente ontwikkelingen, zoals een toename van hacks en datadiefstal, de toeslagenaffaire en de coronacrisis, laten zien hoe belangrijk zorgvuldig gebruik van persoonsgegevens is. Goed toezicht op misstanden is daarbij essentieel. Door de verschillende knelpunten in de organisatie en grote werkachterstanden voldoet de AP nu niet aan haar wettelijke taak als toezichthouder en komt ze niet toe aan de uitvoering van haar strategische prioriteiten. Ook dreigt de AP steeds verder achter te lopen op nieuwe ontwikkelingen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *