nieuws Bestuurskracht

‘Bied ook huidige inburgeraars persoonsgerichte aanpak’

Huidige inburgeraars moeten dezelfde persoonsgerichte aanpak krijgen als nieuwe inburgeraars, voor wie een nieuw inburgeringsstelsel ingaat per juli 2021. Dat stelt de Nationale ombudsman in een brief aan minister Koolmees (SZW).

In het nieuwe inburgeringsstelsel dienen gemeenten ervoor te zorgen dat nieuwkomers zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren en aan het werk gaan. Inburgeraars krijgen voortaan een persoonlijk inburgeringsaanbod op maat.

De huidige groep inburgeraars dreigt echter onder het oude stelsel te moeten blijven inburgeren. In 2018 constateerde de Nationale ombudsman al dat de overheid veel vraagt van inburgeraars en te weinig faciliteert. Regels staan centraal, en niet wat een inburgeraar nodig heeft.

Om te zorgen dat de huidige inburgeraars niet nog jaren onder het oude, minder goed functionerende stelsel vallen, roept de Nationale ombudsman op ervoor te zorgen dat alle inburgeraars, huidige en toekomstige, via het nieuwe stelsel op gelijke wijze behoorlijk kunnen inburgeren.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *