nieuws Bestuurskracht

VNG, NGB en Veiligheidsberaad laken optreden Tweede Kamer richting burgemeester Femke Halsema

Burgemeesters, gemeenten en het Veiligheidsberaad zijn niet te spreken over de recente behandeling door de Tweede Kamer van burgemeester Femke Halsema (zie foto) van Amsterdam. In een opiniestuk in de Volkskrant noemen Jan van Zanen (burgemeester van Utrecht en voorzitter van de VNG), Liesbeth Spies (burgemeester van Alphen aan den Rijn en voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters) en Hubert Bruls (burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad) de behandeling niet passend in ons democratisch bestel.

Het is niet aan de Tweede Kamer, aldus de briefschrijvers, om te oordelen over het optreden van een burgemeester of voorzitter van een veiligheidsregio, in een specifieke lokale situatie. Een burgemeester legt verantwoording af aan de gemeenteraad, een voorzitter van een veiligheidsregio doet dat aan alle gemeenteraden van gemeenten van de betreffende veiligheidsregio.

Het wordt in het opiniestuk onbehoorlijk genoemd dat Halsema, zonder zich te kunnen verdedigen, de maat is genomen door Kamerleden over haar optreden tijdens de antiracismebetoging in Amsterdam.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *