nieuws Bestuurskracht

Burgers verdienen bescherming tegen datasturing

De politiek zou burgers beter moeten beschermen tegen de uitdijende datasturing van bedrijven en overheden. Dit omdat deze partijnen in toenemende mate gegevens bijhouden over burgers. Dat stelt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in het advies Sturen of gestuurd worden?

Datagedreven werken is het kunnen handelen en sturen op basis van zoveel mogelijk verzamelde en geanalyseerde data. Bijvoorbeeld de persoonlijke gegevens van burgers. Volgens de ROB leggen partijen die sturen met data daarover geen verantwoording af. Het risico hiervan is dat datasturing ontspoort. De politiek zou meer democratische controle moeten inrichten rondom datasturing door meer openheid, transparantie en publieke verantwoording te eisen van overheid en bedrijven. Zo kunnen burgers profiteren van de kansen van datasturing, maar zijn zij ook beschermd tegen de risico’s.

Voor een betere organisatie van publieke verantwoording is er een betere kennispositie van bestuurders, volksvertegenwoordigers en ambtenaren nodig, aldus de ROB. In haar advies stelt het een aantal concrete maatregelen voor, zoals het zorgen voor inhoudelijke expertise over data-technologie op het hoogste politiek-bestuurlijke niveau. Een nieuwe minister voor Digitale Zaken zou hier een goed voorbeeld van kunnen zijn. Daarnaast zou de politiek transparantie af moeten dwingen door de positie van onafhankelijke waakhonden als de Autoriteit Persoonsgegevens te versterken. Ten slotte is het belangrijk dat er een juridisch kader beschikbaar komt dat publieke waarden centraal stelt. Op dit manier kunnen grote (tech)bedrijven ter verantwoording worden geroepen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *