nieuws Bestuurskracht

Coronacrisis zorgt niet voor grote veranderingen in denken over politiek en instituties

Naar verwachting zorgt de coronacrisis niet voor grote structurele verschuivingen in het denken over instituties, politieke onderwerpen of de samenleving. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in haar publicatie Verwachte gevolgen van corona voor de opvattingen en houdingen van Nederlanders.

Na een crisis blijken de toegenomen voorkeuren voor herverdeling, meer solidariteit in inkomensondersteuning en het sociale vertrouwen over het algemeen niet blijvend te zijn veranderd. Ook waarschuwt het SCP dat als de crisis langer aanhoudt, discriminatie en stigmatisering kunnen plaatsvinden van groepen die, in de ogen van mensen, iets met het virus te maken hebben.

Het tijdens de coronacrisis gestegen vertrouwen in de politiek en instituties is volgens het SCP waarschijnlijk tijdelijk. De naderende economische recessie kan zorgen voor een snelle afname in het vertrouwen in politiek en instituties. Daarnaast zullen naar verwachting het sociale vertrouwen en opvattingen over sociaal gedrag – die na een crisis vaak een stijging laten zien – niet blijvend van aard zijn.

Lees hier de gehele publicatie

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *