nieuws Bestuurskracht

Democratische revitalisering

Hoe kunnen ‘hybride democratische innovaties’, die vormen van praten (denk aan burgerfora) en stemmen (denk aan correctieve referenda) combineren, de representatieve democratie versterken? Dat is de kernvraag van het project ‘Democratische revitalisering voor veerkrachtige gemeenschappen’, waarvoor NWO 1,7 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda.

NWO heeft namens het Ministerie van OCW in totaal 81 miljoen euro uitgetrokken voor een nieuwe ronde onderzoek naar vragen uit de Nationale Wetenschapsagenda, uit te voeren door consortia van onderzoekers en maatschappelijke partners uit de publieke en semipublieke sectoren en het bedrijfsleven. Nog eens 12 miljoen euro wordt bijgedragen door partners uit de in totaal 21 consortia. Het doel van de projecten is wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken teweeg te brengen door middel van interdisciplinaire samenwerking binnen verschillende kennisketens, samen met maatschappelijke partijen.

Het onderzoeksproject REDRESS (‘Revitalized Democracy for Resilient Societies’) kijkt of en hoe ‘hybride democratische innovaties’, die plebiscitaire en deliberatieve instrumenten (‘stemmen’ en ‘praten’) combineren, de representatieve democratie kunnen versterken, onder welke voorwaarden en met welke effecten. Ervaringsdeskundigen, valorisatie-experts, internationale en Nederlandse onderzoeksleiders op dit terrein werken daarvoor nauw samen.

Lees hier meer informatie

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *