nieuws Bestuurskracht

Diversiteits- en inclusielessen uit de publieke sector

Er is een toename van het aantal vrouwen in politieke en bestuurlijke functies, maar het tempo waarin de toename zich voltrekt, is te laag. Bovendien is het aantal mensen met een cultureel diverse achtergrond in het openbaar bestuur alarmerend laag. Dat blijkt uit Meer vrouwen in het openbaar bestuur: lessen uit de publieke sector, een publicatie van Saniye Çelik in Beleid en Maatschappij.

De stijging van het aantal vrouwen in het openbaar bestuur blijkt het laatste decennium traag te gaan en zelfs iets af te vlakken. Çelik, professor diversiteit aan de Hogeschool Leiden en coach voor de publieke sector bij het ministerie van BZK, constateert dat een radicale aanpak met quota de beste oplossing is voor meer diversiteit en inclusie in de publieke sector.

Çelik benoemt de volgende vijf lessen over diversiteit en inclusie voor de publieke sector:

  1. Meet de effectiviteit van maatregelen voor diversiteit in het openbaar bestuur. Trainingen over onbewuste vooroordelen mogen dan tegenwoordig erg in trek zijn, bijzonder effectief zijn ze niet. Uit de praktijk blijkt dat een dergelijke aanpak nauwelijks resulteert in gedragsverandering en zelfs een averechts effect kan hebben.
  2. Kies voor een samenhangende aanpak. Diversiteit dient niet als een tijdelijke en geïsoleerde actie benaderd te worden, maar als een organisatieveranderingsproces. Een goede aanpak richt zich niet alleen op specifieke groepen, maar brengt verschillende maatregelen in samenhang.
  3. Besteed aandacht aan leiderschap en veranderende profielen. Goed leiderschap is essentieel voor een succesvolle aanpak van diversiteit en inclusie.
  4. Neem werving- en selectieprocedures kritisch onder de loep. Door de tot nu toe gehanteerde selectiecriteria komen veel minder vrouwen dan mannen op vacatures af. De bereidheid om meer vrouwen in topposities aan te nemen blijkt onvoldoende te zijn. Daarom is het aanscherpen van profielen en de gevraagde competenties hard nodig. Datzelfde geldt voor de procedures, omdat vrouwen vaker benadeeld worden door genderstereotypen bij de werving en selectie, met als gevolg lagere inschatting en waardering dan mannen.
  5. Maak de wegen vrij door coaching en begeleiding. Coaching en begeleiding worden gezien als effectieve manieren om meer vrouwen en etnische diversiteit in de lokale politiek en in overheidsmanagement te krijgen en te houden. Het persoonlijk en gericht benaderen van vrouwen voor het ambt en het inzetten van rolmodellen blijken daarnaast de diversiteit te bevorderen.

*In Goed Werkgeverschap, de meest recente editie van Publiek Denken, staat een interview met Saniye Çelik over goed werkgeverschap en inclusie. Nog geen abonnee? Neem dan hier een abonnement!

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *