nieuws Bestuurskracht

Een derde van de gemeenten in geldnood

Bijna één op de drie gemeenten verkeert in geldnood. Dit blijkt uit onderzoek van NRC naar de toezichtbrieven die de provincies sturen in antwoord op de door de gemeenten ingediende begrotingen.

In totaal gaat het om 120 gemeenten. Deze zijn er niet in geslaagd om voor 2021 een sluitende begroting te maken. De grootste tekorten zitten in de sociale taken. Vrijwel alle gemeenten, ook die met een sluitende begroting, zagen zich genoodzaakt om forse bezuinigingen of lastenverzwaringen voor inwoners door te voeren.

Twaalf gemeenten staan onder curatele van de provincie. Zij moeten een herstelplan inleveren omdat zij tot 2024 geen enkel begrotingsjaar sluitend konden krijgen. Maar ook andere gemeenten spreken reserves aan of gebruiken incidenteel geld om structurele lasten te verlichten.

De coronacrisis zorgt voor een verdere verslechtering van de financiële positie. De provincies waarschuwen in de toezichtbrieven dat gemeenten daar geen rekening mee houden. Ook waarschuwen zij dat er nieuwe taken aankomen. Voorbeelden zijn de Omgevingswet en de uitvoering van het klimaatakkoord. Daarvoor is vooralsnog geen geld vrijgemaakt.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *