nieuws Bestuurskracht

Extra geld naar gemeenten

In 2022 krijgen gemeenten extra budget van de rijksoverheid. Het demissionair kabinet heeft op Prinsjesdag toegezegd 1,3 miljard euro beschikbaar te stellen voor jeugdzorg en 70 miljoen euro voor de energietransitie.

De 1,3 miljard euro voor jeugdzorg is om de tekorten te compenseren en komt bovenop de eerder toegezegde 300 miljoen euro voor 2022.

In een eerste reactie zegt burgemeester van Den Haag en voorzitter van de VNG Jan van Zanen blij te zijn dat er geluisterd is naar de zorgen van gemeenten. Wel moeten er in de kabinetsformatie goede afspraken worden gemaakt over de structurele financiële problematiek van gemeenten, aldus Van Zanen.

Om de financiële druk bij gemeenten te verlichten is in 2020 en 2021 incidenteel de oploop op de opschalingskorting bij het gemeentefonds geschrapt. Ook voor 2022 is dit afgesproken, waardoor gemeenten in 2022 in totaal 270 miljoen euro extra te besteden hebben. Van Zanen noemt dit een goede ontwikkeling, maar blijft bij het eerdere standpunt van de VNG dat de volledige opschalingskorting van tafel moet.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *