nieuws Bestuurskracht

Extra geld voor versterken gemeentelijke aanpak schulden en armoede

Het kabinet stelt 146 miljoen euro beschikbaar om de gemeentelijke schuldhulpverlening toe te rusten voor een grote toestroom van hulpaanvragen en zorgt voor extra inzet op het signaleren van armoede in gezinnen. De plannen maken deel uit van afspraken tussen het kabinet en gemeenten om de aanpak van schulden en armoede te versterken.

Vooral kwetsbare groepen worden door de coronacrisis hard geraakt op het terrein van werk, inkomen en participatie. Dat geldt in het bijzonder voor jongeren, flexwerkers, ondernemers met weinig financiële reserves en kinderen in gezinnen die leven rond de armoedegrens.

De partijen hebben onder meer afspraken gemaakt over het verkorten van schuldhulpverleningstrajecten. Het duurt nu vaak lang voordat de gemeente met alle schuldeisers tot een akkoord komt over de aflossing van schulden. Hierdoor verergeren de problemen. Door collectieve afspraken te maken met schuldeisers start de hulp eerder op en kunnen mensen hun schulden sneller aflossen. Een aantal gemeenten hanteert met succes deze nieuwe schuldenaanpak. Het kabinet wil stimuleren dat alle gemeenten dergelijke collectieve afspraken maken met schuldeisers.

De afspraken die het kabinet heeft gemaakt, vormen een aanvulling op het Actieplan brede schuldenaanpak dat onderdeel is van het regeerakkoord. Het gaat om een veertigtal acties op tal van fronten om de schuldenproblematiek terug te dringen, gericht op preventie, snelle en effectieve schuldhulp en een zorgvuldige, maatschappelijk verantwoorde incasso.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. In plaats van een 40-tal acties op tal van fronten om de schuldenproblematiek terug te dringen had men beter één actie kunnen ondernemen om de schuldenproblematiek te voorkomen. Met de invoering van een voldoende hoog universeel basisinkomen had men daarin kunnen slagen!