nieuws Bestuurskracht

Financiële situatie gemeenten onhoudbaar

Nederlandse gemeenten kampen met enorme financiële tekorten. Maar liefst acht op de tien gemeenten verwacht een tekort over 2021, zo blijkt uit de Benchmark Nederlandse gemeenten, uitgevoerd door BDO Accountants & Adviseurs.

In de benchmark zijn de financiële resultaten van alle gemeenten beoordeeld op basis van de jaarrekeningen over 2019. Ook zijn de begrotingen voor 2021 geanalyseerd.

Het gezamenlijke verlies van gemeenten steeg in 2019 naar 747 miljoen euro. Het totale tekort over 2021 wordt voorspeld op 1,3 miljard euro.

Tot dusver hebben gemeenten de oplopende tekorten weten te dekken door te bezuinigen, in te teren op reserves of schulden op te bouwen. Op lange termijn is dit echter niet houdbaar. Met de coronacrisis boven op de al bestaande nijpende situatie, zien sommige gemeenten zich nu al genoodzaakt zich te beperken tot het uitvoeren van de wettelijke taken.

BDO adviseert gemeenten een meer bedrijfsmatig fundament te leggen onder de organisatie. Ook pleit het voor een herbezinning van taken, omvang en financiering van gemeenten.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *