nieuws Bestuurskracht

FNV dreigt met ultimatum over gemeentelijke cao

FNV stuurt gemeenten binnenkort een ultimatum als er niet snel een cao op tafel ligt waar de vakbond zich in kan vinden. Vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderhandelen sinds november over een nieuwe cao voor 2021, maar het overleg ligt inmiddels al maanden stil.

Marieke Manschot, bestuurder van FNV overheid, noemt de voorgestelde loonsverhoging van 0,5 procent vanaf april 2021 ‘een belediging en gebrek aan waardering voor het werk van de gemeenteambtenaar’.

Naast een loonsverhoging die lager is dan de verwachte inflatie van 1,9 procent over 2021, wil de VNG dat de gemeenteambtenaren een aantal sociale zekerheden inleveren. Zo wil de werkgever de werkeloosheidsuitkering afschaffen en de arbeidsongeschiktheidsregeling terugbrengen van drie naar twee jaar.

Volgens de FNV lopen gemeenten een steeds groter risico dat medewerkers ergens anders hun heil zoeken door het jarenlang uitknijpen van het personeel. Met name groepen jongere ambtenaren vertrekken. Dat blijkt onder meer uit de jaarlijkse personeelsmonitor. Er staan nu al duizenden vacatures uit en de komende jaren gaan veel ambtenaren met pensioen. Bestuurder Marieke Manschot meent dat het ‘twee voor twaalf is en dat het tijd is dat de werkgever zich als een verantwoordelijk werkgever gaat gedragen.’

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *