nieuws Bestuurskracht

Gemeenten in financiële nood

De coronacrisis leidt tot grote financiële problemen voor gemeenten. Zij vrezen dat ze later dit jaar de gemeentelijke belastingen moeten verhogen, stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brief aan de Tweede Kamer.

Gemeenten maken zich zorgen dat inwoners en bedrijven de dupe worden van de kwetsbare financiële positie van gemeenten, door een schraal voorzieningenaanbod, hogere OZB en een slecht onderhouden buitenruimte.

De VNG roept daarom op aan het kabinet zich te houden aan de toezegging dat gemeenten gecompenseerd worden voor de reële kosten en gederfde inkomsten, en dat zij er niet slechter voor komen te staan dan voor de coronacrisis. Direct na de zomer dient daarom een tweede compensatiepakket te worden uitgekeerd.

Op langere termijn stelt de VNG voor een anticyclische budgettering van de Participatiewet te hanteren, zodat gemeenten ook tijdens de naderende economische recessie inwoners goed kan begeleiden naar werk. Daarnaast wil de VNG dat gemeentelijke voorstellen onderdeel uit kunnen maken van een investeringsfonds, zodat financieel gezonde gemeenten mee kunnen werken aan de economische structuurversterking van het land.

Aanstaande donderdag debatteert de Tweede Kamer over de problemen van gemeenten.

Lees hier de brief van de VNG

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *