Het huidige wetsvoorstel om de Participatiewet te wijzigen gaat de meeste mensen in de bijstand niet verder helpen en kost minimaal een half miljard extra. Dat schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in een brief aan Tamara van Ark, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De voorgestelde aanpassingen beperken gemeenten in het bieden van passende zorg, aangepast aan de specifieke behoeften van eenieder in de bijstand, stelt de VNG. Ook zorgt de voorgestelde verplichte tegenprestatie er op geen enkele manier voor dat mensen aan een baan geholpen worden.
De Participatiewet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, waaronder ook mensen met een arbeidsbeperking. Sinds de invoering in 2015 heeft de wet echter niet het beoogde effect gehad en genereert zij veel kritiek.
Lees hier de gehele brief van VNG aan staatssecretaris Van Ark.
Zoals zo vaak gaat deze discussie weer over de hoofden van de mensen heen waar het echt om gaat.
Verschillen van inzicht wie waar verantwoordelijk voor is , hoort op een andere wijze met elkaar besproken moeten worden.
Het gaat het vraagstuk (mensen en inhoud) en partijen die de functionaliteit leveren. Hoe kun je zonder ‘machtsstrijd’ dit met elkaar oppakken. Investeer in elkaar toon empathisch vermogen en kwetsbaarheid.
Gr geert