nieuws Bestuurskracht

Gemeenten pleiten voor betere GGZ

Gemeenten doen wat ze kunnen voor inwoners met (ernstige) psychische aandoeningen, maar lopen tegen obstakels aan. Dat schrijft de VNG in een brief aan de Tweede Kamer.

Gemeenten zijn momenteel zelf druk bezig oplossingen te vinden voor verschillende vraagstukken. Zo trachten zij betere verdeling en samenwerking tussen gemeenten onderling te bewerkstelligen. Ook proberen zij infrastructuur van de zorg te organiseren, in samenspraak met zorgverzekeraars en zorgkantoren. Tegelijkertijd is het van belang dat verschillende domeinen binnen de gemeentelijke organisatie met elkaar verknoopt raken, zoals zorg en veiligheid en zorg en wonen verknoping vereisen van het sociale, het fysieke en het veiligheidsdomein.

De inspanningen die gemeenten doen om deze vraagstukken op te lossen worden echter tegengewerkt door een aantal obstakels. Om de zorg voor inwoners met (ernstige) psychische aandoeningen verder te kunnen ontwikkelen, pleiten de VNG voor een vijftal verbeteringen:

  • Betere coördinatie van hulp aan kwetsbare mensen met een psychische aandoening, licht verstandelijke beperking of verslaving (vooral als het gaat om het aspect wonen).
  • Structurele financiering van coördinatie en samenwerking op alle niveaus.
  • Versteviging van de Zorg- en Veiligheidshuizen en borging van de Ketenveldnorm beveiligde zorg/levensloopregeling.
  • De oprichting van een regionaal Preventiefonds zodat er altijd middelen zijn om zorg en begeleiding structureel te financieren.
  • Voldoende ambulante specialistische GGZ-professionals in de wijk: samen met hulpverleners uit het sociaal domein kunnen zij de juiste toeleiding naar zorg, werk en dagbesteding bieden.

De brief van de VNG aan de Tweede Kamer is hier te lezen

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *