nieuws Bestuurskracht

Integrale aanpak asiel en integratie vereist

De opvang van asielmigranten, huisvesting en integratie van vergunninghouders moet in het vervolg integraal benaderd worden. Dat zeggen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het G40-stedennetwerk en Divosa, de vereniging van gemeentelijke directeuren en leidinggevenden, in het position paper Integrale Uitvoeringsagenda, van Asiel tot en met Integratie.

De opvang, huisvesting en integratie van asielmigranten zijn momenteel allemaal belegd bij verschillende ministeries. Ontwikkelingen op het ene thema hebben direct gevolgen voor het andere thema. Volgens de initiatiefnemers van het position paper is daarom een integrale aanpak tussen de verschillende departementen noodzakelijk. Samen met het rijk willen zij ervoor zorgen dat de samenhang in de opgaven van opvang, huisvestiging en integratie wordt geborgd.

In het position paper staat dat bij een integrale benadering opvang en huisvesting de basis vormen. Als aan deze twee basisvoorwaarden is voldaan, kunnen asielzoekers en statushouders sneller verbinding maken met de maatschappij en sociale netwerken. Ook komen zijn dan sneller in aanmerking voor beschikbare woonmogelijkheden. Met de juiste ondersteuning doen deze groepen daarna volwaardig mee in de samenleving. Dit zorgt ervoor dat gemeenten makkelijker draagvlak kunnen creëren in de samenleving, voor zowel opvang van asielzoekers alsook huisvesting, integratie en acceptatie van vergunninghouders.

Gemeenten vragen voor de uitvoering van de Integrale Uitvoeringsagenda voldoende structurele middelen om gedecentraliseerde taken uit te voeren en de financiële tekorten weg te werken. Volgens de VNG is de huidige kabinetsformatie een goed moment om hier afspraken over te maken.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *