nieuws Bestuurskracht

Grote steden vrezen bouwcrisis

De zes grootste steden in Nederland vrezen dat de nieuwe Omgevingswet, waarin tal van bestaande regels worden samengevoegd, zo ingewikkeld wordt dat grote bouwprojecten in gevaar komen. Dat meldt NRC op basis van interne documenten die het ingezien heeft.

Bij een test door de gemeente Amsterdam bleek dat aan de meest minimale vereisten van de Omgevingswet niet werd voldaan. Hierdoor komt de realisatie van woningbouwopgaven en andere gebiedsontwikkelingen in gevaar. De andere vijf steden verwachten vergelijkbare problemen.

De Omgevingswet is bedoeld om de ruimtelijke ordening eenvoudiger te maken. In de nieuwe wet gelden minder harde regels, procedures worden gedigitaliseerd en er zijn meer mogelijkheden voor burgers en bedrijven om zelf vergunningen te regelen. Een grote landelijke digitale databank, waarin lokale regels en bestemmingsplannen aan elkaar worden gekoppeld, is de basis voor de wet.

Gemeenten konden de afgelopen jaren alvast proefdraaien met de nieuwe systemen, maar dat is moeizaam verlopen. Zo zijn landelijke systemen moeizaam bereikbaar voor bouwkundige bureaus van gemeenten, waardoor relatief eenvoudige vergunningen al moeilijk te verkrijgen waren. Door dergelijke knelpunten maken gemeenten zich zorgen over de toekomstige bouwplannen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *