nieuws Bestuurskracht

Herverdeling gemeentefonds onrechtvaardig

Bij de geplande herverdeling van het geld uit het gemeentefonds gaan vooral arme gemeenten er op achteruit. Dat blijkt uit een inventarisatie van onderzoeksplatform Pointer. Experts waarschuwen bovendien dat de voorgestelde herverdeling onrechtvaardig is.

Mede doordat gemeenten de laatste jaren meer taken hebben gekregen, zal de jaarlijkse bijdrage van het rijk aan gemeenten vanaf 2023 anders worden verdeeld. Uit de inventarisatie van Pointer blijkt dat 34 van de 50 gemeenten met de armste inwoners na de herverdeling minder te besteden zullen hebben. Deze gemeenten bevinden zich voornamelijk in Friesland, Groningen, Limburg en de vier grote steden.

Om het geld uit het gemeentefonds zo eerlijk mogelijk te verdelen gebruikt het rijk criteria om de kosten van gemeenten te toetsen. Daarbij kijkt het bijvoorbeeld naar demografie of de sociaaleconomische positie van inwoners. Iedere gemeente zou zo een eerlijke kans moeten hebben om een gelijkwaardig voorzieningenniveau aan te bieden. Volgens experts is deze werkwijze onrechtvaardig: tal van plattelandsgemeenten voldoen weliswaar niet aan de criteria, maar kennen wel een stapeling van andere sociale problemen.

De herverdeling van het gemeentefonds is nog niet definitief. De uiteindelijke beslissing ligt bij een volgend kabinet.

Lees hier meer over de herverdeling van het gemeentefonds

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *