nieuws Bestuurskracht

Kabinet investeert in quantumtechnologie

Het kabinet investeert de komende vijf jaar 23,5 miljoen euro in quantumtechnologie. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het bedrag is bedoeld als financieel startschot van de uitvoering van de Nationale Agenda Quantum Technologie, die in september 2019 aan het kabinet werd aangeboden. Het gaat dan om acties als het bouwen van test- en demonstratieopstellingen en het opzetten van een National House of Quantum, waar onderzoekers, ondernemers en studenten samen werken aan de veelbelovende sleuteltechnologie.

Quantumtechnologie heeft meerdere toepassingen, van quantumcomputers met een buitengewone rekenkracht, tot zeer veilige quantumnetwerken en ultraprecieze sensoren. Het is de verwachting dat deze technologieën zullen leiden tot doorbraken op het gebied van rekenkracht (digitalisering), nieuwe materialen, nieuwe medicijnen en cybersecurity. Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen lopen voorop in het ontwikkelen van de technologie en fungeren als een magneet voor wereldwijde bedrijfsinvesteringen en talent.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *