nieuws Bestuurskracht

Kabinet professionaliseert aanbestedingspraktijk overheden

Het kabinet gaat de aanbestedingspraktijk van overheden verder professionaliseren. Doel is om de aanbestedingspraktijk soepeler te laten verlopen en de rechtsbescherming van ondernemers bij aanbesteden te verbeteren.

Elke opdrachtgever krijgt een klachtenloket met duidelijke termijnen, zodat ondernemers fouten in een aanbestedingsprocedure beter kunnen melden. Daarnaast komen er uitgebreidere en duidelijke motivaties voor beslissingen en extra mogelijkheden voor ondernemers in hoger beroep zaken.

Volgens staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat is de juiste balans tussen belangen van opdrachtgevers en opdrachtnemers de basis voor het soepeler laten verlopen van aanbestedingen. Derhalve wordt klachtafhandeling stevig verankerd in de uitwerking van het maatregelenpakket. Verder moeten aanbestedende diensten hun selectie- en gunningsbeslissingen beter gaan motiveren. Ondernemers ontvangen zo een duidelijkere uitleg waarom hun inschrijving niet heeft gewonnen.

Overheden besteden jaarlijks voor 73 miljard euro aan het inkopen van diensten en producten. Daarom zet het kabinet de laatste jaren in op verbetering van de aanbestedingsprocessen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *