nieuws Bestuurskracht

Manifest voor betere jeugdzorg

In de jeugdzorg moet een grote reorganisatie plaatsvinden. Dat staat in het Manifest De Jeugdsprong, opgesteld door FNV Zorg & Welzijn en Stichting Beroepseer. Zij pleiten aan de hand van tien aanbevelingen voor een nieuwe bestuursfilosofie, die moet leiden tot een betere jeugdzorg.

Ten eerste moeten professionals en cliënten zoveel mogelijk samen aan het roer komen te staan van de jeugdzorg en meer zeggenschap krijgen. Door wisselende beleidsopvattingen van steeds veranderende politieke meerderheden is er volgens de initiatiefnemers van het manifest het risico dat de basis van de jeugdzorg stuurloos wordt. Met professionals aan het roer moet dit voorkomen worden.

Andere aanbevelingen uit het manifest zijn dat het rijk de betaling van de (hoog)specialistische jeugdzorg voor zijn rekening moet nemen en dat het rekening moet houden met digitalisering om de jeugdzorg te verbeteren. Ook zou het nieuwe kabinet een nieuw ministerie voor Jeugd en Gezin moeten inrichten, omdat het van groot belang is dat het rijk structureel aandacht en geld besteedt aan wat ouders/opvoeders, kinderen en jongeren nodig hebben.

Volgens de initiatiefnemers is het inmiddels code zwart in de jeugdzorg. Er zijn lange wachtlijsten, waardoor kwetsbare jeugd nu niet de zorg krijgt die ze nodig heeft. Sinds de decentralisatie van de jeugdzorg in 2015 is het gemeenten niet gelukt om doelen van de Jeugdwet te realiseren. De aanbevelingen uit het manifest moeten bijdragen aan duidelijke kaders, gebaseerd op een gemeenschappelijke visie van iedereen die bij de jeugdzorg betrokken is, inclusief gemeenten en rijk. Dit zorgt ervoor dat ouders, kinderen en jongeren op een vakkundige manier geholpen kunnen worden.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Het inrichten van een nieuw ministerie levert het risico op dat de bureaucratie nog verder toeneemt. Want het enige dat het ministerie kan doen is extra wet- en regelgeving te laten vaststellen. Want dat is hun enige middel om de aan hen en hun minister greep te geven op de jeugdzorg. Top down, met weer een toename van de bureaucratie die ten koste gaat van de ruimte en de tijd die de uitvoerende professionals kunnen steken in de uitvoering en in de samenwerking met het netwerk van professionals rondom de te helpen jongere (denk aan huisarts, wijkagent, school, wijkcentrum).
    En draai de privatisering terug want die kost continuïteit van de relatie tussen jongere en professional(s), en vergroot de bureaucratie en overheadkosten.