nieuws Bestuurskracht

Meer ruimte voor sociale koopwoningen

Gemeenten krijgen van het kabinet meer ruimte om betaalbare koopwoningen te bouwen voor starters en middeninkomens. Bij wijze van experiment verhoogt het demissionair kabinet de maximaal toegestane verkoopprijs van sociale koopwoningen van 200.000 euro naar 325.000 euro.

Momenteel is het in veel gemeenten voor ontwikkelaars moeilijk om in de sociale sector een kwalitatief goede koopwoning op te leveren voor een bedrag onder de huidige wettelijke limiet van 200.000 euro. Bij wijze van experiment op basis van de Crisis-en herstelwet trekt het kabinet de wettelijke limiet nu gelijk met de Nationale Hypotheekgarantiegrens (NHG) van 325.000 euro. Met de verhoging van de maximumprijs loopt het kabinet vooruit op de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet in 2022. Daarmee wordt de maximumprijs in het hele land opgetrokken tot de geldende NHG-kostengrens.

De extra beleidsruimte in de prijsbepaling biedt meer mogelijkheden tot maatwerk. Zo kunnen gemeenten in krappe woningmarktregio’s ervoor kiezen om de hogere maximumprijs te hanteren. Op die manier is het voor ontwikkelaars mogelijk om sociale koopwoningen te bouwen. In minder krappe regio’s met lagere grondprijzen kunnen gemeenten kiezen voor een lagere maximumprijs die beter past bij de lokale omstandigheden.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *