nieuws Bestuurskracht

Nationale ombudsman spreekt zorgen uit over tijdelijke coronawet

Het Wetsvoorstel Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 gaat te beperkt in op de inbreuk die de maatregelen maken op grondrechten. Dat stelt de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een advies aan minister Ollongren.

Het wetsvoorstel maakt voor burgers niet duidelijk wie er nu precies beslist over noodzakelijke maatregelen, welke afwegingen een rol hebben in de beslissingen en waar burgers terecht kunnen als zij geconfronteerd worden met beslissingen die gaan over voor hen wezenlijke belangen en behoeften.

De ombudsman doet drie aanbevelingen om aan het perspectief van burgers tegemoet te komen:

  • Expliciet(er) criteria op te nemen op basis waarvan een belangenafweging wordt gemaakt tussen verschillende grondrechten, zodat deze kenbaar zijn voor zowel degenen die moeten beslissen als voor degenen over wie een beslissing wordt genomen
  • Duidelijkere (lokale) bevoegdheidsverdeling en criteria op basis waarvan beslissingen gewogen en genomen worden, zodat duidelijk is waarom er mogelijk differentiatie is tussen verschillende regio’s, soorten maatregelen en groepen mensen.
  • In het wetsvoorstel een duidelijker toelichting te geven op de borging van de democratische controle in relatie tot de bevoegdheidsverdeling op basis van deze wet en noodverordeningen, zodat beter duidelijk wordt op welke manier controle en verantwoording ingevuld wordt.
Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Fijn dat de NOM zijn zorgen uit en adviezen geeft, echter, de grondrechten, mensenrechten en democratische rechten, de huidige situatie in aanmerking nemende, de verwoestingen van levens op allerlei fronten behalve Corona, kan hij maar een conclusie trekken: Deze wet moet van tafel, stop met de noodmaatregelen, stop deze viruswaanzin.nl!!