nieuws Bestuurskracht

Noordelijke wethouders tegen herverdeling gemeentefonds

Wethouders uit Drenthe, Friesland en Groningen hebben zich uitgesproken tegen de voorlopige herverdeling van het gemeentefonds. In een opinieartikel in het Dagblad van het Noorden schrijven zij dat de overdracht van zorgtaken van het rijk naar gemeenten voor Noord-Nederland dreigt uit te lopen op een drama.

De twintig wethouders schrijven dat gemeenten na de decentralisatie van jeugdzorg en Wmo in 2015 te weinig geld kregen. Bij de aangekondigde herverdeling van het gemeentefonds komt daar nog een extra korting overheen.

De noordelijke wethouders pleiten voor een eerlijke financiering om voor inwoners een betrouwbare eerste overheid te zijn. Als de voorgestelde herverdeling van het gemeentefonds in deze vorm plaatsvindt worden gemeenten gedwongen te snijden in dienstverlening aan burgers. De wethouders willen na jarenlange bezuinigingen de verantwoordelijkheid niet meer nemen voor het verder uitkleden van hun gemeenten.

De herverdeling van het gemeentefonds is overigens nog niet definitief; de Raad voor het Openbaar Bestuur komt binnenkort met een advies.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *