nieuws Bestuurskracht

Ministeries moeten investeren in kennis

Hoe zorgen ministeries ervoor dat ze over de kennis beschikken die nodig is om geïnformeerd beleid te kunnen maken? Die vraag staat centraal in Kennis, kunde, beleidskeuzes, een rapport van het Rathenau Instituut.

Tot een aantal jaren terug hadden ministeries veel kennis in eigen huis. Dat is nu minder het geval. In de loop van de tijd hebben de verschillende ministeries elk hun eigen manier gevonden om met kennis om te gaan. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat het idee van ‘kennis als product’ de afgelopen jaren gangbaar is geweest bij de rijksoverheid. In deze opvatting is kennis informatie die je kunt bestellen en kopen als je die nodig hebt.

Deze opvatting schiet tekort als het gaat om het maken van goed geïnformeerde beleidskeuzes, zo meldt het rapport. Kennis is namelijk ook een kunde. Investeren in die kunde loont, aangezien het zal leiden tot beter geïnformeerde beleidskeuzes.

Lees hier het volledige rapport

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Benieuwd in hoeverre de toekomstige evaluaties van de huidige coronacrisis zullen aangeven in hoeverre het (eventuele) gebrek aan interne kennis bij de ministeries een negatieve rol heeft gespeeld bij het slagvaardig handelen van de Rijksoverheid in deze crisis.