nieuws Bestuurskracht

Overheid deed aan systemische discriminatie LHBTI’s

In de periode van 1945 tot 1971 was er sprake van systemische discriminatie van LHBTI-personeel bij de overheid. Dat staat in het rapport De overheid en haar werknemers: Geen aanstoot geven onder alle omstandigheden van het Verwey-Jonker Instituut (VWJ).

Het VWJ deed onderzoek naar homoseksualiteit in het personeelsbeleid van de overheid in die periode in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Homoseksualiteit speelde bij het personeelsbeleid formeel geen rol. In de praktijk was het echter wel een onderscheidend kenmerk omdat benoeming of ontdekking van de homoseksuele voorkeur van een sollicitant of ambtenaar binnen het systeem van personeelsbeleid bij de overheid grote gevolgen kon hebben voor zijn of haar carrière, aldus het VWJ. Destijds was er bijvoorbeeld de aanname dat homoseksuelen een veiligheidsrisico opleverden omdat ze chantabel zouden zijn.

Overheden probeerden de maatschappelijke ‘heteronorm’ in stand te houden en te versterken. Sollicitanten werden helemaal doorgelicht, schrijven de onderzoekers. Over verschillende zaken, zoals eigenschappen, de huwelijkse staat en het vervullen van de dienstplicht werden vragen gesteld. Ook keken personeelswervers naar het handschrift, het gedrag en de uitstraling van de kandidaat. Zelfs bij de buren werd soms navraag gedaan.

Volgens het VWJ hadden chefs bij de overheid door verschillende zaken de ruimte om onderscheid te maken op basis van seksuele voorkeur. Ten eerste was er sprake van een inlichtingenbureaucratie die korte lijntjes mogelijk maakte tussen overheidswerkgevers onderling en tussen lokale polities en overheden. De politie verzamelde in die tijd gegevens van mensen die op de ene of andere manier ‘verdacht’ waren. Homoseksualiteit werd om die reden snel bekend bij werkgevers. Daarbovenop kwam het feit dat homoseksueel contact tussen volwassenen en jeugd van 16 tot 21 in tegenstelling tot heteroseksueel contact een misdrijf was. Daarmee kon de overheid als werkgever een extra schepje boven op de al bestaande discriminatie en heteronormativiteit doen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Pardon, we hebben het hier over 65-50 jaar geleden? Moet er echt belastinggeld worden uitgegeven aan een onderzoek over wat er destijds mores was? Niet dat het t goed praat maar.. In die begintijd moest de vrouw nog verplicht stoppen met werken als ze gingen huwen. Andere tijden, mensen.