nieuws Bestuurskracht

‘Overheid moet meer doen tegen institutionele discriminatie’

De overheid moet meer doen om institutionele discriminatie te voorkomen. Dat schrijft het College voor de Rechten van de Mens in de publicatie ‘Nooit meer een toeslagenaffaire: pak discriminatie aan’.

Het College schrijft dat de toeslagenaffaire wijst op een nietsontziende fraudebestrijding, zowel in wetgeving en beleid, als in de uitvoering ervan door de Belastingdienst. Hierbij speelde institutioneel racisme een grote rol. De nationaal coördinator discriminatiebestrijding die demissionair minister Ollongren wil instellen, dient volgens het College zich daarom ook te richten op het bestrijden van institutioneel racisme. Eén van de taken van deze coördinator zou het doorlichten van regelgeving, beleid en uitvoering moeten zijn, zodat de onderliggende structuren worden aangepakt die discriminatie door uitvoerende ambtenaren of politiefunctionarissen in de hand werken en legitimeren.

Begin 2021 is het College gestart met het project ‘Institutioneel racisme en rassendiscriminatie’. Het doel van het project is om de overheid te wijzen op haar verplichting om niet te discrimineren op grond van ras en toe te lichten wat dit betekent voor het handelen van uitvoeringsinstanties in de praktijk: hoe kan negatieve stereotypering van bepaalde bevolkingsgroepen de beslissingen en gedragingen van overheidsdiensten of individuele overheidsfunctionarissen (bewust of onbewust) beïnvloeden en hoe kan dat zo goed mogelijk voorkomen worden?

Naast dit project roept het College op tot het terugbrengen van de menselijke maat in besluiten van de overheid. Het College gaat bovendien in gesprek met de rijksoverheid over het geven van trainingen over bewuste en onbewuste vooroordelen.

Lees hier meer over bestrijding van discriminatie en racisme door het College van de Rechten voor de Mens.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *