nieuws Bestuurskracht

Overheid, regel de regie

Burgers moeten steeds meer zelf doen en zelf regelen, maar hoe zij dat moeten doen en waar zij hulp of ondersteuning kunnen krijgen, is onduidelijk. De overheid moet daarin meer de regie nemen, betogen de Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman in hun gezamenlijke jaarverslag.

In de afgelopen jaren zijn grote decentralisaties doorgevoerd met als doel om de overheid dichter bij de burger te brengen. De Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman constateren echter dat de afstand tussen overheid en burger eerder groter dan kleiner is geworden.

Mensen willen vooral dat de overheid eerlijk, simpel en begripvol is, stellen de instanties in het jaarverslag. Maar het lijkt een reflex om bij nieuwe vragen, prioriteiten of bij nieuwe technische mogelijkheden zaken eerder gecompliceerder dan eenvoudiger te maken. En om, als de uitvoering te ingewikkeld wordt, te roepen om een speciale klachtenfunctionaris, of een bijzondere commissie die de problemen moet oplossen.

Om burgers beter te ondersteunen en de afstand tussen burger en overheid te verkleinen, doen de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman een vierledige oproep aan politici, bestuurders en uitvoerders:

  • Wees eerlijk in waar de overheid wel en niet voor is. Wees transparant over de rol van de overheid en die van de burger in specifieke situaties.
  • Vertrouw burgers. De overheid verwacht steeds meer van burgers, maar geeft burgers vaak niet de ruimte of het vertrouwen om het zelf te regelen. Een vergissing is snel gemaakt. De overheid is er dan om te helpen, niet
    om de problemen met straffen te verergeren.
  • Zet het belang van het kind voorop bij alle besluiten over hun leven en betrek het kind hierbij. De centrale vraag is: wat heeft dit kind nodig en hoe gaan wij dit realiseren?
  • Regel regie! Maak slimme en heldere keuzes, zodat beleid en uitvoering toekomstbestendig zijn. Dat zorgt voor duidelijkheid, nu en in de toekomst.

Lees hier het volledige jaarverslag

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *